top of page

Lidt historisk baggrund

Vi var børn af den sorte skole, dengang spanskrør og øretæver sad løst på lærerne. Denne ret som lærerne havde, blev først afskaffet 5 år efter at vi forlod skolen med lovgivningen i 1966-67, der forbød korporlig afstraffelse af elever.

 

Strandmarksskolen var skoledistrikt for den sydlige del af Hvidovre kommune, der oplevede en befolkningseksplosion. Der blev bygget mange nye parcelhuse og adskillige almennyttige boliger, der skulle huse den store udflytning fra København og dens mange usunde boliger. Især 50’erne var et årti, hvor denne tilvækst for alvor tog fart og hvor det økonomiske opsving gjorde det muligt at byudvikle syd for København.

 

Den sydlige del af Hvidovre bestod af kvarteret fra Strandvangen i øst, centreret omkring Frihedskroen, den gamle havn og mørtelværket mod Kalveboderne og sydover til Strandbyen mod det vi i dag kender som Avedøre Holme og videre nordpå forbi Grækerbyen, med en grænse omkring Brostykkevej og gennemskåret af Gammel Køge Landevej. Her var nogle af de store almennyttige boliger, Danalund, Papegøjehusene, Strandhavevej, Strandbyparken og Beringgård langs Gammel Køge Landevej.

 

Det var her vi havde vor opvækst og skolegang. Det var på et tidspunkt i 50’erne, hvor denne del af Hvidovre både var land og by. På Strandmarksvej lå endnu gården Friheden med sine marker, hvor kvæg græssede og strandengene med kvier om sommeren. Vi havde Frihedskroen, der var samlingssted for diverse foreninger og i den store sal var der danseundervisning med Wenzel-Jensens danseskole. Kroen havde foruden restaurant også en slyngelstue, hvor de lokale fik en tår over tørsten og fortalte løgnehistorier over billardbordet. På et tidspunkt kom kroen til at rumme både postkontor og apotek.

 

Strandmarkskirken var også en speciel bygning, idet den var bygget af træ. Det var en simpel træbygning, oprindeligt opført i Dragør, som kirke for tyske krigsflygtninge. Varmereguleringen bestod om vinteren af 2 kakkelovne og om sommeren stod alle vinduer ofte åbne på grund af varmen. Det var her vi gik til præst og senere blev konfirmeret. Trækirken blev i 1965 for lille og blev i 1968 afløst af en rigtig kirke i mursten. Vore præster som konfirmerede os, var primært pastor Anders Hindsholm og pastor Niels Larsen.

 

For enden af Strandmarksvej, på hjørnet af Hvidovre Enghavevej lå så vor skole – Strandmarksskolen. Skolen blev bygget i 1933, udbygget i slutningen af 40’erne og fungerede som skole frem til 1977. I dag rummer den fritidscenter og central for undervisningsmaterieler til skolerne i Hvidovre.

Historiske bygninger
NAME
Frihedskroen

Frihedskroen, den første blev bygget i 1919-20, men nedrevet i 1930, hvorefter den ny blev opført i 1930-31. Kroen var på et tidspunkt den enste kro i Hvidovre. Kroen har sit navn efter gården som lå på modsatte side af vejen

Strandmarkskirken

Strandmarkskirken var oprindeligt en barak, bygget som kirke for tyske soldater i Oksbøllejren. Efter krigen blev den brugt som flygtningekirke i Dragør, indtil den i 1949 kom til Hvidovre og genopført som sognekirke i Strandmarks sogn 

Strandmarksskolen

Strandmarksskolen blev bygget i 1933 for at tilgodese den sydlige del af Hvidovre med en folkeskole. Billedet er fra slutningen af 40'erne, inden en udbygning af skolen fandt sted.

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page