
Turen til Harzen 1959
I 1959 var vi på lejrskoletur til Harzen. Turen gik med damplokomativ, over storebælt og videre til Padborg. Ved grænsen blev vi hentet af busser. Om vi først havde en overnatning i Flensburg husker jeg ikke, men i Harzen boede vi på vandrerhjem i Osterrode.
Det var på alle måder efterkrigstid, hvilket fremgår af billeder hvor der stadigt var mange ruiner. Det var også inden grænsen mod Østtyskland blev bygget, herunder berlinmuren.
Vi var rundt og se en hel del ting, bl.a. Goslar, den gamle kejserby, Bad Harzburg med bjerbanen og den farlige isbjørn, folkevognsfabrikkerne i Wolfsburg og en dæmningen i Okertal. Her gjorde det stort indtryk på mig at der i søen oven for dæmningen lå en by, hvor man i klart vejr kunne se kirketårnet på bunden af søen.
Alice's dagbog fra turen til Harzen 1959
Iflg. min dagbog (desværre et højst ufuldkomment værk.) Og jeg kan ikke den helt korrekte busrute. Men:
1. dag
30. april 1959 I bus fra Padborg til Kiel, hvor vi blev installeret i et faldefærdigt slot. Meget mørkt, højt til loftet og med grimme, brune bonede gulve. Om aftenen var der popbal, i en enorm balsal, hvor der også kom lokale unge for at mødes og danse med de udenlandske gæster.
1. maj ankom vi til Lübeck, hvor vi blev indkvarteret i det nyopførte vandrerhjem Folke Bernadotte Haus. Her var vi om aften til fælles arrangement med svenske og tyske klasser. Vi stod selv for underholdningen. Tyskerne sang formfuldendt, flerstemmigt nogle af hjemlandets vemodige sange. Svenskerne kunne lige på kanten af neglene blive enige om at synge årets svenske Grand Prix melodi 'Augustin' (Siw Malmqvist) men vi og parallelklassen kunne ikke blive enige om en eneste sang. Nogle kloge hovedet fik derfor purret Jesper Klein op, som ellers var gået til køjs, da han vis havde været lidt køresyg. Han kom så ned med et par bukser trukket uden på pyjamasen, og spillede 'Harry Lime' temaet fra 'Den tredie mand'. Æren var reddet. 1. maj var interessant, fordi jeg her for første gang oplevede 1. maj optog i byen. Anede ikke, hvad det betød, selv om min stedfar arbejdede som maskinarbejder på B&W. Men han var nu bestemt heller ikke socialist. Og det var også første gang, jeg så blomstrende magnoliatræer. Dem skulle vi se flere af i Harzen.
2. maj-4. maj Osterode Vandrerhjem: Her var også dans/jazz en eller flere aftner. Nogle smagte for første gang CocaCola. Andre fik deres første brandert. Var der nogle fra parallelklassen, der blev sendt hjem?. Mens vi var her, foretog vi udflugter til Braunsweig, Bloksbjerg, og Wolfsburg til VW fabrikkerne.
5.maj Hamburg Vandrerhjem: På vej hertil besøgte vi Lüneburger Heide og et frilandsmuseum. Vi fik madpakker med stor halvrunde skiver rugbrød og meget røget pølse og sodavand i ½ liters patentpropflasker. Jeg blev dårlig af al det brus. Vi var på sejltur i havnen og blev overrasket over, hvor meget der her 15 år efter krigen stadig lå i ruiner. Vi fik at vide, at det ikke ville blive ryddet før nogle år senere. Så skulle faren for tyfus være overstået. Vi var også forbi St. Pauli, hvor jeg i min dagbog har noteret, at det var skuffende: Lignede Vesterbrogade/Istedgade.
6. maj Slesvig. Her har jeg ingen erindring hverken om overnatningssted, aktiviteter eller udflugt. Jeg har bare skrevet : Fjollet by.
7. maj Flensburg:Do. do. Skrev: Masser af fulde danskere, der sang 'Jeg elsker de grønne lunde'.
De sidste tre steder havde jeg åbenbart ikke mødt attraktive, ældre ungersvende (18-19 år), som jeg havde mødt de tre første steder, og som jeg korresponderede med i flere år efter hjemkomsten. Sikke nogle - næsten kaligraferede - håndskrifter de havde.
Det var mit beskedne bidrag Indsendt af Alice, den 9. februar 2016
Billeder fra Harzenturen







































